Baltic Pride med EuroPride 2018
Vilken resa det blev till Riga! Jag var till en början orolig för att besöka Baltic Pride. Sist det var, 2015, var det oroligheter och mycket anti hbtq-demonstrationer. Jag var inte med själv, men jag har hört från de av oss som var med förra gången.

Pride Parade
Denna gång var det betydligt lugnare. Deltagarrekord i paraden, runt 8 000 deltagare och enbart ett fåtal motdemonstranter längs paradvägen. Det var ett fåtal motdemonstrationerna och dessa bestod av plakat och mer tysta protester.
Pride Park
Förutom paraden hade vi ett eget tält i deras Pride Park där vi informerade om EuropPride Stockholm Göteborg och försökte få så många som möjligt att komma till oss. Det var en trevlig Pride Park med restauranger, några marknadstält och liknande. Som det var i Stockholm när jag gick i min första parad, 1985.
Cocktails for Freedom
Kvällen innan paraden och Pride Park bjöd 13 ambassader in till en gemensamt arrangemang – Cocktails for Freedom. Det var prisutdelningarm tack tal och liknande. Mycket trevligt och vi kunde knyta en hel del kontakter.
”Freedom of Speech and Assembly: Challenges of Today”
Konferensen ”Freedom of Speech and Assembly: Challenges of Today” var en höjdpunkt.
Ämnet på konferensen var att prata kring vad som händer runt omkring oss. Länder som systematiskt försöker begränsa yttrandefrihet och mötesfrihet. Talarna var en blandning mellan representanter från internationella organisationer, diplomater, aktivister, experter och politiker.
Innehållet i sig och vad som händer i delar av Europa var inte speciellt upplyftande. Men Btalarna var bra och det känns bra att det finns goda krafter som arbetar för att upprätthålla och bevaka yttrandefriheten och rättigheter till demonstrationer och att få mötas.
Bland talarna var Rolf Ernst Schütte, Tysklands ambassadör i Lettland, Irena Moozova, director, Directorate – Equality and Union Citizenship, European Commission, Dunja Mijatvic, Council of Europe, Commissioner for Human Rights.
Reportern Olesya Shmagun på Novaya Gazeta pratade kring ”Are journalists safe in Russia”. En av sakerna hon sa var att ”myndigheterna kan ta allt ifrån oss förutom de sociala kontakterna”. Sverigen Birgitta Ohlsson pratade om ”Freedom of speech in a Swedish contex”.
The Baroness Barker/Elizabeth Barker ”Freedom of Speech after brexit” pratade om hur saker förändrats i och med omröstningen kring brexit.
ILGA-Europes Daina Rudusa pratade om ”pride som ett lackmustest i Europa”. Kopplingen mellan hbtq-rättigheter och respekt för mänskliga rättigheter. En intressant koppling som finns. Där respekt finns mellan minoriteter och olikheter finns också respekt för demokratin.
Amnestys internationella observatör Magdalena Swider berättade om sina iakttagelser från Polen och myndigheternas agerande.
Mitt intryck var att det i en del länder pågår medvetna aktiviteter för att sakta men säkert begränsa vår frihet. Ofta ganska till synes oskyldiga saker, som att flytta demonstrationer till tomma gator, stänga av torg så att demonstrationer inte kan genomföras etc. Listan var lång och huruvida detta är sanning eller inte kan jag inte bedöma. Men jag tar till mig av vad som sades och vad de internationella observatörerna rapporterade.
Kampen för demokrati och mänsklig rättigheter får aldrig sluta.
Mycket vacker stad
Riga är en mycket vacker stad. En blandning med nytt och gammalt. Själv fastnade jag för de gamla orenoverade husen. Snygga och charmiga som bara väntade på att bli omhändertagna.
Mitt uppdrag
Mitt uppdrag i allt detta var att projektleda och synka kontakter med Svenska Ambassaden, Baltic Pride och allt praktiskt som resor, hotell och det material vi behövde samt social media under resan.