Snacka om projektplanering

Det är mycket hårt arbete som ligger bakom de få minuter som det tar att framföra sitt bidrag. Månader av planering ”hemmavid” och ett antal repetitioner på plats i Globen innan det blir dags för semifinal. Många av delegationerna har arbetat med sitt nummer för flera månader innan det ens är dags att komma till Stockholm och Globen.

ESC Shedule

Varje land har två repetitioner, ett genrep, en Jury show (showen som samtliga jurys runt om i Europa ser samtidigt för att sätta sina poäng) samt en familjeshow innan det är dags för själva TV sändningen inne på arenan. Däremellan arbetas det på hotellet och i olika repetitionslokaler.

Många artister har också inplanerade uppträdanden. Det kan vara i Eurovision village, Euroclub, något lands ambassad, pub eller liknande. Det varierar beroende på delegation och vilken marknadsföring man bedömer att man måste ha.

ESC Eurovillage (2)

En dag brukar börja vid 08:00 med frukost och sen är det ett schema uppdelat per timme med makeup, hår, sångövningar, provning av kläder, dansövningar, presskonferenser, meet-and-greet, TV & radio, uppträdanden och produktionsmöten. I delegationen finns det en Assistant Head of Delegation som i vårat fall i alla fall ansvarar för all planering. Och det kan jag kalla projektplanering med stort P.

ESC Globe (20)

Efter varje repetition är det en kort presskonferens med pressen och ackrediterade fans.

För att fixa allt detta gäller det att man klarar av press och att vara organiserad. Alla artister och delegationer jag har kommit i kontakt med har varit riktiga proffs. Tar tävlingen och sina roller på allvar.Ska bli kul nu när semifinalerna startar och se hur det går. Nervöst – javisst!