Eurovision har intagit Stockholm

Nu är det igång för fullt. Eurovision har intagit Stockholm. Samtidigt som de första delegationerna anlände till Stockholm kom också solen och värmen.

Med runt 1 200 ackrediterade medlemmar i delegationer, 2 000 ackrediterade journalister och ca 1 000 volontärer/anställda plus alla tillresta fans och besökare är Eurovision ingen lite händelse precis.

Badge tröja

Värd för Maltas delegation

Som värd för Maltas delegation representerar jag tillsammans med Rebecca värdstaden Stockholm. Se till att de är på rätt plats vid rätt tidpunkt. Viktigaste egenskaperna är att vara bra på att fixa, se saker som behövs innan de ser det själva, ha kontakter och vett att utnyttja dem, tänka parallella spår, ligga steget före, ha fantasi, en stor portion tålamod och humor.

Det är minutplanering som gäller när 42 länder ska repetera 2 gånger, ha genrep, show för jury, familjeshow, och direktsändning. För att sen börja om med i princip samma process om de ska tävla i finalen.

Tufft schema

Det är även ett tufft schema med repetitioner, kläder som ska fixas, presskonferenser, öppningsceremonier, föreställningar på Euroclub, Eurovision village (i Kungsträdgården), möten med ambassader, Tv, Radio, klubbar, interna möten och träffar mellan delegationerna.

Storleken på delegationerna skiljer sig också åt. Vissa delegationer kan vara upp till 50 personer och vissa ner till under 10. Varje delegation leds av en Head of Delegation (HoD) och en Head of Press (HoP). Sen har de med sig, förutom artisten/er, dansare, kör, stylister, hår & makeup, koreografer, TV team, assistenter, managers, kommentatorer, skivbolagsrepresentanter, låtskrivare mm.

Euroclub 1

Stockholm är fantastisk

Stockholm verkligen bjuder på sin bästa sida till glädje för alla tillresta delegationer och besökare. Vissa delegationer har lägger tid på sightseeing och hittar på mycket roliga aktiviteter tillsammans medans andra är helt fokuserade på tävlingen med arbete och ingen fritid.

Men det menar jag inte att alla inte tar tävlingen på fullt allvar, för det gör alla. Man är bara olika helt enkelt. Vissa länder som t ex Malta har stor press på sig hemifrån och Eurovision Song Contest ses av nästan alla på Malta.

Nästa vecka börjar semifinalerna och stämningen kommer höjas rejält. Härligt.