I år blir det pride över hela världen. Samtidigt.

Det 27 juni går världens pridefestivaler samman i en gemensam stor digital Global Pride 2020! I över ett dygn kommer det gemensamt firas Pride runt om i världen.

 

Tider och program

Det blir ett väldigt blandat program. Fullt med artister, ministrar, presidenter, skådespelare, kulturpersonligheter, aktivister mm så det blir ett intressant dygn. Över 1 500 bidrag har skickats in till de 800 bidrag som får plats i programmet.

Hela programmet och aktuella tider när bidrag från resp pridefestival visas kommer uppdateras löpande på Global Prides hemsida.

Stolt partner

Det är inte enkelt att ro iland ett så pass stort projekt som Global Pride och alla som arbetat med internationella projekt vet hur utmanande det kan vara att arbeta över gränser och kulturer. Jag är helt klart imponerad över alla de hjältar som lagt ner tid och själv för att detta ska bli av.

Det är många volontärer och även företag som satsat tid och engagemang för att detta ska bli av. Att genomföra en pride är ett grupparbete.

Vi är själva som bolag partner och har hjälpt till med program och arbetskraft för att bygga grunderna för webben – globalpride2020.org. Tyvärr kunde jag inte engagera mig i den utsträckning jag hade önskat, velat och hoppats på, men lite blev gjort i alla fall innan uppdrag tog all min tid.

Bakgrund

I år har allt pridefirande runt om i världen drabbats hårt av Covid-19, som så mycket annat i vårt samhälle. De flesta Pridefestivaler har blivit inställda helt och ett fåtal har blivit digitala. Några är uppskjutna på obestämd framtid.

Detta samtidigt som krafter i olika delar av världen och i samhället försöker i Covid-19:s namn försämra och göra det svårare för personer med olika sexuella läggningar och könsidentitet att leva det liv dom vill och har rätt till enligt de mänskliga rättigheterna.

Som en motvikt till detta samlas världens pridefestivaler i en gemensam manifestation den 27 juni för mänskliga rättigheter för alla. Oavsett sexuell läggning eller könsidentitet.

Global Pride arrangeras i ett samarbete mellan European Pride Organisers Association – EPOA, InterPride, CSD Deutschland, Fierté Canada Pride, OLA – Orgullo Latin America, Svenska Pride, Sydney Gay & Mardi Gras, UK Pride Organisers Network och US Association of Prides.

Läs mer på Global Pride 2020:s hemsida.