Imorgon startars auktionerna

Imorgon den 10 november inleder PTS – Post och Telestyrelsen auktionerna för tilldelning av 3,5 GHz- och 2,3 GHz-banden. En tilldelning som är central för utvecklingen av 5G i Sverige. 

Det finns fyra godkända sökande: Hi3G Access (Tre), Net4Mobility (Tele2 och Telenor), Telia Sverige. Förutom dessa har en av mina tidigare uppdragsgivare – statliga Teracom Samhällsnät också lämnat in en ansökan.

Anledningen till att just Teracom söker är att man i Sverige vill bygga upp ett eget robust samhällsnät för blåljusmyndigheter. Något som man redan har gjort i många andra länder.

Ett samhällsnät på en egen frekvens och ett nät som bygger på LTE, Long-Term Evolution, en radiostandard som tillåter snabbare dataöverföring än den standard som dagens nät som blåljusmyndigheterna använder idag – Rakel bygger på.

Det ska bli intressant att följa auktionerna som beräknas pågå i 10 arbetsdagar. Att jag tycker utbyggnaden av 5G är intressant är för att det ligger till grund för så mycket spännande utvecklingsmöjligheter.

I mitt nuvarande uppdrag för Uppsala kommun diskuterar vi mycket digitaliseringen. Vad den i kombination av AI och IoT kan betyda för utvecklingen av kommunens tjänster.

En av förutsättningarna för att kunna införa många av de nya och spännande tjänsterna på sikt är att vi har ett bra och stabilt utbyggt nät för snabb dataöverföring och det är där mitt intresse för just 5G kommer in. 

Mer information om 5G

Mer information kring just Teracom och varför de har gjort en ansökan kan du hitta i denna intervju med deras teknikchef Roland Svensson.

Post och Telestyrelsen – PTS har också en hel del information på sin webb och sist men inte minst kommer NTK (Nätverket för Telekomanvändare) under vintern/våren ha ett antal olika nätverksmöten kring 5G.