I måndags var det dags för årets QX GaygalaCirkus. Årets gala leddes av Lars-Åke Babsan Wilhelmsson och Marika Carlsson. Husbandet var i år Cotton Club. Jag måste ju säga att Gaygalan är något enastående. Förutom en fantastisk show så skulle man kunna likna den som en personalfest för oss hbtq personer och hangarounds. Det kändes som ”alla var där” och kontakter knöts både här och där.

Priser i 14 kategorier

Självklart var det priser också som delades ut. Priser i 14 kategorier och värdiga vinnare som röstats fram av QX läsare.

Bland vinnarna i år kan nämnas: Årets homo/bi/trans: Rickard Söderberg, Årets Keep Up The Good Work (ett pris jag fick 2013 för arbetet med Stockholm Pride): RFSL Newcomers, årets hederspris: Rickard Wolff och årets bok: ”Kommer du tycka om mig nu?” av Lina Axelsson Kihlbom, ”superrektorn” som arbetat bl a med skolorna i Södertälje kommun och nu i Haninge kommun. Hon kom själv ut som transperson i Skavlan. Årets hetero blev Malena Ernman.

Förutom alla braiga uppträdanden av t ex Måns Zelmerlöw (vars låt Heroes blev årets låt), Mirian Bryant, Lena PH och Ola Salo så var det jättekul att se alla prisutdelare. Vad sägs om Kajsa Bergqvist, Anja Persson, Lotta Lundgren och Camilla Läckberg.

Mest intryck

Några prisutdelare som gav mest intryck på mig var Masha Gessen, rysk journalist som flydde till USA med sina barn för att inte riskera att de skulle omhändertas av ryska staten. Samt Amir Ashour från Irak som arbetar med rättigheter för alla hbtq-personer i Irak.

Hela galan kan du följa med både klipp och med tidslinje på QX.se

Avtackning volontärer

Självklart var jag på plats tillsammans med bl a volontärerna i 2015:års QX-tält i Pride Park. Det blev en lång kväll som slutade i en tidig morgon. Efter festandet är det dags att åter igen kavla upp ärmarna och fortsätta arbetet för allas lika värde.