Göran och Alf på Stockholm Fotomaraton 2020. Foto: Alf Kjeller

Vill du anta en utmaning?

Här kommer ett hett tips för dig som vill anta en utmaning. Ställ upp i ett fotomaraton!

Nu var det visserligen några veckor sedan, men man kan ju inte vara snabb jämt och bra tips räcker länge tänker jag. Om du vill ha en kul upplevelse och se stan på ett nytt sätt så kan jag verkligen rekommendera att du ställer upp i Stockholm Fotomaraton.

I år ställde min sambo och jag upp, för mig var det första gången och för min sambo var det andra gången. På 8 timmar skulle vi var för sig leverera 12 bilder med varsitt tema och tagna i följd. Varken mer eller mindre. Det var jättekul. Jag tror det var projektledaren i mig som gick igång på högvarv.

Låter enkelt men det var det inte. Du ska tolka ett tema på ditt sätt, hitta ett bra motiv (som förhoppningsvis ingen annan tänkt på), ta en bra bild (med allt vad det innebär) som du inte kan redigera i efterhand och samtidigt ha en röd tråd eller egen unik stil rakt igenom alla bilderna. Dessutom måste du hitta Och när du går i mål ska du lämna antingen en filmrulle eller ett minneskort med exakt 12 bilder tagna i rätt ordning och inom vissa tidsintervaller.

I oktober får vi veta

Det var jobbigt och visst, vissa bilderna blev ju hemska nödlösningar och lite långsökta tolkningar av teman, men ändå. Jag fick uppleva Stockholm på ett nytt sätt, tvinga mig vara framfusig och fråga vilt främmande människor om jag fick fota dem, jag fick tvinga mig att tänka kreativt och dessutom lära mig kameran på ett nytt sätt. Dessutom kommer jag få feedback på det jag levererat (om jag visar mina bilder för andra än domarna förstås). I oktober får vi veta hur det gått i årets tävling. Har svårt att vänta tills dess.

En kamera och lite fantasi

Så.Gillar du att fota och har du en ”riktig” kamera (mobil funkar inte), rejäla skor och lite fantasi så tycker jag du ska anmäla dig. Det var verkligen jättekul och utvecklande. Det var så intensivt och det var kul att känna gemenskapen med alla medtävlande. Jag klev in i en bubbla och komma ut som någon annan. Ser redan fram emot nästa år och däremellan ska jag försöka hinna med något till fotomaraton i någon annan stad.

Vi kanske ses därute med kameran nästa år?